Nieuws

PTG
PTG, leverancier van bandendrukwissel systemen, heeft een contactloze overbrenging ontwikkeld tussen een luchtdruksensor in een draaiende band en stilstaande as m.b.t. data en stroom. Het weg laten lopen van lucht uit de band gaat hierdoor viermaal sneller en biedt daarbij nieuwe mogelijkheden.

De bandenspanning wordt door een sensor in de band gemeten i.p.v. in de luchtleiding. Dat is mogelijk middels een nieuwe, contactloze, inductieve, ‘hybride’ overbrenging van data en stroom (elektriciteit) tussen een draaiende band en stilstaande as. Die overbrenging is geïntegreerd in de draaiende luchtoverbrenging.

De sensor is geïntegreerd in het PTG-ventiel en staat constant in contact met de actuele bandenspanning. Bij de huidige systemen wordt in de luchtleiding gemeten, waardoor er een afwijking kan ontstaan.

Het grootste voordeel is dat het verminderen van de bandenspanning (wanneer de trekker het perceel oprijdt) viermaal sneller gaat, aldus PTG. Er zijn nl. minder controlemomenten nodig, omdat de voortgang in de band zelf wordt gemonitord.

Het ventiel kan daardoor volledig open blijven staan. De bandenspanning wordt nauwkeuriger gemeten en je kunt de bandenspanning individueel per band aanpassen. Dat laatste kan handig zijn bij verschillende bandenmaten of -spanningen.

Verdere stappen

Nu het mogelijk is om data van een band over te brengen naar de trekker, laten eventuele vervolgstappen waarschijnlijk niet lang op zich wachten.
Wanneer geometrie- en temperatuursensors op dezelfde manier worden geïmplementeerd, lijkt een automatisch bandenspanningswisselsysteem een logische volgende stap.

En als je de stijfheid en dempingsgraad van de band meet, kunnen toekomstige automatische remsystemen en andere assist-systemen nauwkeuriger functioneren, zo stelt PTG. Het huidige remsysteem van een trekker weet namelijk niet hoe de combinatie reageert op de remactie en kan daar niet op anticiperen.

Voorzet gegeven

PTG zal deze vervolgstappen niet zelf gaan ontwikkelen. De fabrikant focust zich op zijn eigen kerntaken en kennisgebied: luchtdrukwisselsystemen en vanaf nu ook contactloze, draaiende overbrengingen. Op deze manier blijven producten universeel en kunnen alle voertuigbouwers deze gebruiken. Die voertuigfabrikanten kunnen de data op hun beurt gebruiken en deze implementeren in een eigen, slimme voertuiginterface. Een kwestie van “inkoppen”

 

 

 

Wilt u meer informatie of advies?

Bel dan met onze specialisten op +31 (0)321 - 333 665. We staan u graag te woord.